A luxusmárkák is a védelmen dolgoznak

Példaértékű összfogásoknak lehetünk a tanúi világszinten. Számos divatcég átállt a védőfelszerelések gyártására, ezzel támogatva az egyésszégügyi dolgozókat és saját alkalmazottait is.

HIGH FASHION

Maszkokkal és védőruhákkal segíttöbbek közt az LVMH holding, amely a Louis Vuitton mellett a Christian Dior, a Guerlain és a Givenchy brandek anyavállalata is. Ők inkább a kézfertőtlenítők gyártására álltak rá. Parfüm- és kozmetikumgyártó egységeik ingyenesen szállítják ki a francia kórházaknak az elkészült termékeket. Emellett havi 10 ezer maszk beszerzését vállalta a cégcsoport.

A Gucci, a Balenciaga és a Saint Laurent bejelentették, hogy műhelyeik készen állnak maszkok varrására, ha az felhasználni kívánt anyagokat az illetékes szervek elfogadhatónak találják.

A Prada is profilt váltott, miután erre kérte őket a toszkanai régió vezetése, akikkel megegyeztek, hogy 80 ezer munkaruhát és 110 ezer maszkot készítenek el gyárukban az egészségügyben dolgozóknak. A Prada Group április 6-ig, naponta küldi a kórházakba az elkészült darabokat.

A Ralph Lauren divatmárka szintén maszkokat és köpenyeket gyárt. Ők a BBC tudósítása szerint 250-250 ezer darabbal segítenek az Államokban. Emellett alapítványuk tízmillió dollárt adományoz a vírus elleni küzdelemre. Ugyanígy kiveszi a szerepét a munkában a kanadai Canada Goose és San Franciscoban a Gap is.

FAST FASHION

Az Inditex is bejelentette, hogy a Zara is kiveszi a részét a járvány elleni harcból. Ők kifejezetten az egészségügyi védőfelszerelésekre mennek rá. Első lépésként 10 ezer maszkot ajánlottak fel a spanyol egészségügyi dolgozóknak és további 300 ezer darabot fognak még készíteni. A cégcsoport számos üzemében kórházi köpeny és sapka gyártás zajlik.

Felbuzdulva ezen a H&M is belevág a védőruha gyártásba. A cég egyébként 3441 üzletét kényszerült eddig bezárni és ki tudja, hány alkalmazottat kell majd elbocsátaniuk. Most a gyárakban azon dolgoznak, hogy mindent megteremtsenek az új project kivitelezéséhez. Elsőként ők a nagy védőfelszerelés hiányban szenvedő országoknak fognak segíteni. Ennek megítélésében az Európai Unió fog nekik segíteni.