Apró bakik, amikkel segítesz a vírusnak

Millió dologra kell most odafigyelni, amire nem győzik emlékeztetni az embereket. De vannak olyan alapvető apróságok, amikre senki nem gondol, ezért nagyobb veszélyt jelentenek, mint az, ha például nem törölgetjük le a termékek csomagolásait.

Megmutatjuk, hol van a rés a stabilan felállított, otthoni laboratóriumi biztonsági rendszereden! (Nem, nem a férjedre és a gyerekeidre gondoltunk. – a szerk.)

#1 MOSD A KOSZ-KONTYOD!

Senki nem hívja fel rá a figyelmet, hogy különösen a hosszú hajú hölgyeknek, de mindenkinek érdemes most sűrűbben hajat mosni. Az allergológusok is szokták javasolni, hogy a kis pollenfészkünket sűrűn tisztítsuk meg vírus-szezonban. Most bizony a kórokozók is megtapadhatnak hajunk felületén, melyek szépen a párnánkra költöznek, ha egy órányi postai sorban állás után ledőlünk sziesztázni. Különösen kisgyermekes anyukáknak tanácsoljuk, hogy most sűrűbben mossanak hajat.

#2 LEHAJT-LEHÚZ!

Nagyon fontos, hogy a mellékhelyiség használata után lehajtott tető mellet történjen meg a WC-lehúzás. Különösen akkor figyelj erre, ha társasházban laksz. Nem olyan szabályok vonatkoznak az ilyen rendszerekre, mint a csapvízre. A kórokozók kényelmesen eléldegélnek a csőrendszerben és öblítéskor szabad utat adsz nekik nyitott fedél mellett.

#3 RADÍROZZ!

A száraz bőrön, az elhalt hámsejteken nagyon kellemes kis otthonra lelnek a bacik és a vírusok is. Egyikre sincs most szükséged, úgyhogy gyorsan szabadulj meg tőlük. Elég egy kis mokkás kanálnyi kristálycukrot mézben, arckrémben vagy vízben elkeverned és finoman átdörzsölnöd vele bőröd, majd bő vízzel leöblítened arcod.

#4 CSERÉLGESD!

A levegő mellett ne feledd sűrűbben cserélni ágyneműdet és törölköződet is. Óvhatatlan, hogy ezekkel tested olyan érszei érintkezzenek, amelyek alapból kellemes otthont nyújtanak a vírusoknak. Sokan nem gondolnak erre, ezért a kedvükért felhívjuk arra is a figyelmet, mennyire fontos az utcai ruhát otthonira cserélni. Most talán a legokosabb, ha csak egyszer viselsz egy ruhát, a kabátod pedig kifordítva akasztod fel.

#5 VIDD LE!

Ne várd meg, míg tele lesz a kukád és főleg ne várj a heti szállításra a szelektív hulladékkal. Igyekezz mihamarabb megszabadulni a szeméttől otthonodban, hogy ne teremts gócpontot a lakásban a kórokozóknak.

És ne görcsölj, mert ember vagy, nem gondolhatsz mindenre és egy normál háztartásban, átlag életmód mellett képtelenség fenntartani laboratóriumi körülményeket. Igyekezz azon, hogy kizárd otthonodból a vírust, de ezzel az igyekezettel ne tedd élhetetlenné a saját és a környezeted otthonát.