Így dolgoznak a magyarok otthonról

A Huawei Technologies Hungary kérdőívét közel ezren töltötték ki. A techóriás azt szerette volna megtudni, hogy milyen home office-os szokásai vannak a magyaroknak.

Az online felmérés az időbeosztást, a hatékonyságot és a hiányosságokat vizsgálta, valamint a munkavégzést támogató alkalmazásokat és eszközöket térképezte fel. Kiderült, hogy az otthonról dolgozók 40%-a úgy érzi, hogy kevésbé hatékony az otthoni munkavégzés során. A legtöbben a kollégákkal való interakciót, a rendezett munkaidőt, valamint a normális öltözködést hiányolják a home office-ból. A válaszadók fele örül annak, hogy megspórolja utazási idejét és így több időt tölthet azokkal, akiket szeret.

Új munkaeszközök

Majdnem mindenki használ olyan digitális eszközöket, amelyeket eddig jellemzően nem használt (pl: notebook, headset, webkamera) és a kutatásban résztvevők 38%-a panaszkodik az internetkapcsolat minőségére.

A válaszadóknak úgy a harmada kezdett el mikrofont vagy headsetet használni, és negyede alkalmaz webkamerát. A kérdezettek 36%-a a Skype-ot, míg 26,3%-uk MS Teams-et használ az online kommunikáció során. Utóbbinál csak egy ici-picivel kevesebb azok száma (26,2%), akiknek egyáltalán nincs szükségük appokra a munkavégzéséhez.

Ellátható otthonról a munka?

A válaszadók több mint 55%-a képes tökéletesen ellátni otthonról is munkáját, 39%-uk viszont nem. 6% azok aránya, akik a veszélyhelyzet óta vesztették el az állásukat. A legtöbben tehát jól boldogulnak a home office-ban dolgozással, de azért rendesen felborította életüket ez a rendszer.

70% korábban soha nem dolgozott otthonról mert vagy nem élt vagy nem élhetett ezzel a lehetőséggel. További 17% pedig csupán havi 1-3 napot töltött home office-ban.

42,3% kevésbé érzi magát hatékonynak otthoni munkavégzése során és csak 34,3% végzi teljesen problémamentesen otthonról munkáját.

Hogy alakul az időbeosztás?

A válaszadók 34,9%-a annyi időt tölt munkavégzéssel, mint eddig. A kérdezettek harmada lényegesen kevesebbet dolgozik otthonról, viszont úgy 21%-uk többet dolgozik home office alatt. A résztvevők 13,7%-a nem végez semmilyem feladatot otthonról, közülük sokan olyan szerencsések, hogy ennek ellenére sem vesztették el állásukat.

Hamarosan adunk pár hasznos tippet, hogyan teheted kellemesebbé a home office-t!