Így szorítsd vissza otthoni kiadásaidat a konyhában

A legtöbb háztartásban megugrottak a kiadások a kijárási korlátozás alatt. Nem támaszkodhatnak a háziasszonyok az enyhítésekre és támogatásokra, nekik is tenni kell azért, hogy otthonuk harmónikus vezetése megfizethető legyen.

Tompítva a helyzet súlyán, sok anyuka igyekszik most azon, hogy a lehető legkellemesebbé tegye az otthon töltött időt gyermekei és kedvese számára. Pár tippel segítünk egy cikksorozat keretében, hogy megteremthess egy kis világot otthonodban, ami élvezhető és fenntartható is. Első lépésként abban segítünk, hogyan vezesd a konyhád úgy, hogy az ne rójon hatalmas anyagi terhet a kenyérkereső nyakába.

Elképesztő összeget hagynak ott a családok a hipermarketekben havi szinten. A legszomorúbb, hogy a megvásárolt élelmiszerek egy része a kuka gyomrában végzi valamelyik családtagé helyett.

Jöjjön három tipp a pazarlás és a kiadások mérséklésére:

Készíts menüt

Talán ez a legfontosabb lépés mind közül. Ne random találd ki, hogy mit főzöl az adott napon, hanem üljetek össze és csináljatok egy közös havi/heti menüt. Ezzel a módszerrel egy változatos, megfizethető, az egész család ízlésének megfelelő, egészséges étrendet alakíthatsz ki. Kerüljön be a menübe mindenkinek a kedvence, figyeld az akciókat és hangold azokhoz a kiválasztott ételeket. Vond be a család többi tagját a sütés-főzésbe, készítsék el ők is saját specialitásaikat.

Főzz okosan

Ha készítettél menüt, akkor azt is tudod, hogy az adott napon hány fogáshoz kell háztartási gépeket használnod. Időzítsd a főzésed úgy, hogy pont időben legyél kész vele, ne kelljen melegíteni az ételeket. Ha mégis korán végzel, hagyd a tűzhelyen és tartsd melegen az ételt a tálalásig. Főzz fedővel, hogy gyorsabban elkészüljön az adott étel. Alapból tervezd meg menüdet “újrahasznosítósra”. A maradék paprikáskrumpli tökéletes krumplis tészta alap és a pörköltből is simán lehet másnap egy könnyedebb, tejföllel felfőzött változat. Légy kreatív és gondolkozz előre a konyhában!

Kalkulálj

Ha kész a menü, akkor számolj ki átlag adagokat és vásárolj be előre. Számos applikáció és online kalkulátor van már, amelyekkel kiszámolhatod a hozzávalókat egy fogáshoz, de elég az is ha felcsapsz egy receptes könyvet vagy rákeresel az adott ételre a neten. Fontos, hogy egyszerre vásárolj be és lista alapján, mert akkor nagyobb a valószínűsége, hogy nem fogsz megvenni felesleges dolgokat.

+1 Adjatok hálát

Nem kell vallásosnak lenned ahhoz, hogy hálát adj bármiért is az életedben. Az étel az egyik olyan dolog a világon, amiből sokaknak nem jár és hálásak lennének érte, ha csak egy nap olyan ebédjük lenne, mint a tiéd. Adjatok hálát étkezés előtt magáért az ételért, azért aki elkészítette és azért is, aki megvásárolta a hozzávalókat. Hidd el, hogy egy idő után az egész család értékelni fogja főztödet és hamar visszaszorul majd az ételpazarlás mértéke.