Koronavírus nyugtató paramamiknak!

Nincs rosszabb helyzet egy nő számára a mostani koronavírusos helyzetben, mint kisgyermekes anyukaként otthon lenni a híráradat, a pánikkeltő anyák és az egyéni gondolatok bermuda-háromszögében.

Miután szerkesztőink számos háziorvossal, gyermekorvossal, védőnővel, jogásszal és a gyámhatóság dolgozóival is egyeztettek a gyerekeket érintő koronavírusos kérdésekben, úgy döntöttünk, az összehorgászott infókból készítünk egy cikksorozatot.

(Reméljük, segítünk lenyugtatni a paramamikat és nem keltik majd tovább a pánikot.)

Mi van, ha karanténba kerül a gyerekem?

Akkor ott leszel vele! Orvosi és jogi oldalról is azt a választ kaptuk, hogy a törvényes gondviselőt és kiskorú gyermekét csak súlyosan indokolt esetben szakíthatja el egymástól a hatóság. Súlyosan indokolt eset, ha a gyermek vagy a szülő például életveszélyes állapotba kerül és speciális ellátásra szorul. A legtöbbször ez nem garantált felnőtt esetében a gyermekkórházban, gyermek esetében a felnőttek számára fenntartott intézményben.

Nyilván nehéz a semmiből létrehozni egy kombinált rendszerű egészségügyi központot, amely képes az ideális körülményt garantálni vírusra hangolva és több generáció igényeinek megfelelően. Éppen ezért nem született még egy értelmes válasz sem a témában az anyukák kérdéseire. A nem tudom teljes felháborodást keltene a mellébeszélés pedig még annál is nagyobbat.

“Hát, milyen esetről van szó?”

Mondták a gyermekorvosok, amikor azt kérdeztük, hogy mehetünk-e gyermekünkkel egy kórházba, ha úgy adódik. Különböző verziókra más-más elméleti (!) protokollal válaszoltak.

ELSŐ VERZIÓ

Több, mint valószínű, hogy két hét otthoni karantén és folyamatos orvosi konzultáció mellett döntenek az orvosok, ha:

  • a gyermek és/vagy édesanyja találkozhatott/találkozott fertőzöttel, de ők még nem betegek vagy negatív lett koronavírus tesztjük
  • a gyermekkel és édesanyjával egy háztartásban élők közül valaki találkozott beteggel/megbetegedett, viszont a gyermek és szülője is negatív tesztet produkált vagy tünetmentes betegsége
  • a gyermek akár szülőjével együtt megbetegedett, de esetükben enyhébb lefolyású a vírus

MÁSODIK VERZIÓ

Azt a szülőt, amelyik esetleg elkapta a vírust és az otthon elviselhető szintnél agresszívabb tünetei jelentkeznek, elkülöníthetik (kórházba vihetik) a hatóságok. Ha úgy alakul, hogy a gyermek szorul orvosi ellátásra és megfigyelésre, akkor az egyik szülő kórházba vonul vele. Természetesen a másik szülő és a család többi tagja marad az otthoni karanténban, míg állapotuk nem kívánja másként.

Arra semmi ötlettel nem állt elő az orvos, hogy mi van, ha mind a két szülő kórházba kerül a gyermek pedig teljesen jól van. Annyit mondott, hogy “lehet kifertőtlenítenek és odarendelik a legközelebbi hozzátartozót”.

HARMADIK VERZIÓ

Amennyiben a család minden tagja egyszerre életveszélyes állapotba kerül vagy a gyermekkel kórházban tartózkodó szülő állapota kiemelt orvosi figyelmet igényel, akkor ha nem garantált az adott intézményben a szülő és a gyermek egyidejű ellátása, külön intézménybe szállíthatók. Ilyen esetben elvileg nincs tiltva, hogy anyát leváltsa apa a kórházban, ha ő éppen él és virul.

Nyilván vannak speciális esetek és olyan faktorok, amelyek figyelembe vételével egyedi döntéseket kell hozni az illetékeseknek, de mi most az életszerű verziókra kérdeztünk rá. A helyzet tehát korántsem annyira borzalmas, mint amennyire a frászt hozták egymásra az anyukák.

Következő cikkünkben jön egy bevásárlólista anyukáknak extrém karantén helyzetre. Hamarosan pedig adunk pár otthoni program ötletet, hogy könnyebben átvészeld a gyerekekkel a karantént.